yoga en voeding

WATER IS LEKKER

Begin de dag met een of twee glazen lauw of warm (20-45C) water. Drink het langzaam met kleine slokjes op een nuchtere maag. Dit helpt om alle interne organen te «starten».

Drink één glas water 30 min vóór het eten. Dit zal helpen om het metabolisme te versnellen.

Één glas water vóór het slapen zorgt voor een goede nachtrust en vermindert het risico op een hartaanval tijdens het slapen.

Volgens de Tibetaanse geneeskunde is warm gekookt water de beste «vriend» van de spijsvertering. Het smelt «slijm», balanceert «wind» en activeert «gal». Het verwarmt de maag, verhoogt het «spijsverteringsvuur» en bereidt de maag voor op het verteren van voedsel.
VAST VOEDSEL - DRINK, VLOEIBAAR

VOEDSEL - KAUW

Yogi's beweren dat de spijsvertering (en zelfs opname van energie uit voedsel) begint in de mond. Het voedsel wordt alleen goed door het lichaam opgenomen als het goed gemalen is tijdens het kauwen en overvloedig bevochtigd met speeksel, elk hapje wordt 100-200 keer tot vloeibare toestand gekauwd. Ook vloeibaar voedsel (sap, thee, koffie, melk, enz.) moet in de mond worden gekauwd, gemengd met speeksel. Kauwen is het enige bewuste proces bij het eten en alle andere processen worden op een onbewust niveau uitgevoerd en ze zijn afhankelijk van de kwaliteit van het kauwproces.


SUGAR, AH HONEY HONEY, YOU ARE MY

CANDY  GIRL AND YOU GOT ME WANTING YOU...

(The  Archies, 1969)

Suiker schaadt de tanden en darmen, veroorzaakt suikerverslaving en stofwisselingsstoornis. Ons lichaam heeft geen suiker nodig, wel glucose. Het lichaam kan glucose niet alleen rechtstreeks uit suiker ontvangen maar ook uit andere producten, die koolhydraten bevatten: vers en gedroogd fruit, de meeste groenten, peulvruchten, rijst, pasta en verschillende granen. Deze producten voeden de hersenen zonder andere organen te schaden.

Kies producten met een lagere glycemische index. Het sporten normaliseert het metabolisme en versnelt het proces van het ontwennen van suiker.

 
SATTVISCH ETEN

Sattva bevat de kwaliteiten van zuiverheid, gemak, rust en harmonie. Het Sattvische dieet was oorspronkelijk bedoeld voor yogapraktijken met als doel het bewustzijn te vervolmaken. Yogadieet bestaat alleen uit zuivere producten die rijk aan levenskracht (prana) zijn. Vers fruit en groenten, bladgroenten, bessen, granen, zaden en noten. Verse melk, kwark, boter en ghee. Gember, kaneel,  koriander, kurkuma, e.d.
Niet alleen is belangrijk de samenstelling en eigenschappen van producten, maar ook een bewustzijnsstaat waarin voedsel wordt gekookt en gegeten. Kook eten met liefde en creativiteit, eet in een goede stemming!