tadasana

betekent Berghouding.

Dit is de fundamentele staande houding. Het lijkt erop dat dit een heel gemakkelijke staande positie is. Maar deze eenvoud is misleidend. De juiste uitvoering van Tadasana vereist volledige concentratie en verschilt van de positie waarin we gewend zijn om in het dagelijks leven te staan. De principes van lichaamspositie in Tadasana zijn zeer belangrijk en worden gebruikt in de meeste asana's.

Het lichaam vanaf de voeten en tot de kruin is één rechte lijn.

Het lichaamsgewicht wordt gelijkmatig verdeeld tussen de voeten. Van de juiste werking van de voeten hangt de toestand van veel gewrichten en wervelkolom af.


SUKHASANA

betekent Gemakkelijke houding

of Kleermakerszit in het Nederlands.
Deze asana is een eenvoudige alternatief voor de Lotushouding. Deze houding kan goed gebruikt worden voor meditatie en als basispositie voor sommige asana's en pranayama's. Sukhasana geeft het lichaam een stabiele positie. Echter, de wervelkolom moet recht zijn. Het blijven in deze asana moet geen inspanning vergen, d.w.z. alle lichaamsdelen zijn met elkaar in evenwicht.

Het kruisen van de onderbenen moet op de middenlijn van het lichaam gesitueerd zijn. Beide knieën zijn ongeveer op dezelfde hoogte boven de vloer.  

De beginners mogen op de rand van  een kussen of een bolster  komen zitten in deze houding.


BALASANA

betekent Kindhouding.

Deze asana is goed om te ontspannen tijdens yogales en niet alleen maar dan.

Balasana kalmeert de zenuwen, elimineert hoofdpijn en vermoeidheid. Deze houding vermindert spanning van psycho-emotioneel en lichamelijk karakter, vooral prikkelbaarheid, nervositeit en stress.

Balasana verbetert de spijsvertering en worden pijn en spanning in de rug verlaagd. Niet aanbevolen voor zwangeren, ook niet voor mensen met knieblessure en diarree. Mensen met hoge bloeddruk en hyperfunctie van de schildklier leggen het hoofd op het kussen of blok, zodat het hoofd zich niet lager dan het hart bevindt.


DANDASANA

betekent Stokhouding.

Dandasana is de basis voor alle zithoudingen. Dit is een therapeutische houding - de juiste uitvoering van deze asana verhoogt het uithoudingsvermogen en de kracht van het lichaam.

De rechte rugpositie met axiale verlenging omhoog versterkt nek- en rompspieren, verbetert de houding.

Het bekken bevindt zich strikt horizontaal, de achterkant van de kniegewrichten wordt op de grond gedrukt, voeten zijn geflext. Het stuitbeen, de eerste borstwervel en het achterhoofd zijn in één lijn.  De borstkas is open, de ademhaling is diafragmatisch (buikademhaling).

De beginners mogen het kussen onder de billen en/of knieholten plaatsen.

 


SAVASANA

betekent Lijkhouding.

Het doel van deze asana is volledige ontspanning en rust aan het einde van de yogales. Savasana wordt door veel yogi's als de moeilijkste asana gezien, omdat het over het bereiken van de passiviteit van de geest gaat, maar het bewustzijn is actief. In Savasana zijn spieren en zenuwen ontspannen. Het lichaam, geest en spraak worden onbeweeglijk en het bewustzijn blijft in zijn pure vorm. Je voelt je los van je lichaam. Je identificeert jezelf niet meer met je gedachten, emoties en sensaties. Je keert je aandacht naar binnen maar observeert de uitwendige prikkels en reageert er niet op. Val niet in slaap!

De energiestroom  die uit het lichaam vloeit, draait naar binnen. Zo wordt de energie verzameld en niet gedispergeerd.