· 

Jala-Neti

Reinigingstechnieken in Hatha-Yoga.

Neti is één van de zes shatkarma's. Satkarma (Skrt.) – zes lichaamsreinigingsmethoden die worden gebruikt in Hatha-yoga.

De behoefte aan shatkarma ontstaat door «overmatige ophoping van vet of slijm», evenals door een «onbalans van dosha's*». De neti wordt vooral aanbevolen om het vóór de pranayama-sessie uit te voeren. Bij neti wordt de neus van binnen gereinigd.

 

Jala-neti (jala (Skrt.): “water”) – spoeling van de neusholte met zoutoplossing.

Jala-neti reinigt neusslijmvlies van gedroogde mucus, stof en vuildeeltjes, microben. Maar ook stimuleert het de capillaire circulatie en de lokale immuniteit. Studies tonen aan dat een regelmatig uitgevoerde procedure een positief effect heeft op het verloop van astma en andere obstructieve longziekten.

 

Neusholte – “toegangspoort” tot de hersenen.

De Jala-neti geeft een zachte aanpak van het neusslijmvlies - verbetert de hersenfunctie en stimuleert de mentale tonus en het geheugen.

Bloedtoevoer naar het neusslijmvlies is verbonden met de algemene bloedsomloop van de hersenen. Voor beide vasculaire subsystemen zijn er gemeenschappelijke paden van arteriële instroom en veneuze uitstroom. In dit verband is de toestand van de nasopharynx (neus-keelholte) belangrijk voor de immuniteit van de bovenste luchtwegen en het normale functioneren van het centrale zenuwstelsel.

 

Meestal gebruikt men een zoutoplossing voor de jala-neti.

Maar als je verkouden bent, is je neus verstopt of krijg je een loopneus – dan wordt jala-neti met kruiden afkooksel aanbevolen. Dit zijn kruiden met tannine en antivirus werking, zoals de schors van de Gelderse roos, sint-janskruid, echte salie, eikenschors, vogelkersenschors enz. Jala-neti met kruiden wordt 2-4 keer per dag voorgeschreven. Het is wel belangrijk dat het kruiden afkooksel voor gebruik gezouten moet worden!

Voor  de zoutoplossing wordt zuiver water gebruikt. De watertemperatuur moet aangenaam  zijn – niet te warm en niet te koud. De zoutconcentratie van de zoutoplossing moet gelijk zijn met fysiologische zoutoplossing (zelfde osmotische waarde als bloed). Ook dezelfde concentratie heeft een menselijke traan. Gemiddeld is de hoeveelheid 1 theelepel zout voor 1 liter water.

Gebruik hiervoor een neti-pot (zie foto erboven). Giet je neti-pot vol en zet de tuit tegen je neusgat. Adem door de mond. Buig je hoofd iets voorover, draai je hoofd opzij , zonder de kin op te heffen. Het water loopt door het andere neusgat uit. Blijf rustig ademen door je mond. Herhaal deze procedure voor het andere neusgat.

Snuit je neus voorzichtig met een lange uitademing zonder heftige drukveranderingen in de neusholte. Na de jala-neti wordt het aanbevolen niet gelijk naar buiten te gaan – minimaal over 1 uur zodat het neusvlies de normale lichaamstemperatuur weer terug krijgt.

Meest handig is om deze procedure uit te voeren ‘s avonds voor het slapen gaan. De jala-neti wordt dagelijks aanbevolen.

 

Contra-indicaties:

Chronische neusbloedingen, poliepen in de neus-keelholte, oorontsteking,  acute sinusitis, verergering van astma-aanvallen.

Raadpleeg bij twijfel uw huisarts.

 

* dosha's - vitale energieën die alle processen in ons lichaam besturen.

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0