
Volgens de legende werd de mangosteen door Boeddha gevonden en aan de mensen gegeven als een wonderbaarlijk geschenk uit de hemel om alle kwalen te genezen.
Voordelen: Verrukkelijk, mals, sappig, zeer gezond fruit.
Nadelen: Niet te koop bij gewone supermarkten in Nederland.
De exotische vrucht mangosteen is goed voor het hart, de bloedvaten, de huid, de botten en het immuunsysteem.

Mangosteen (andere namen zijn mangistan, garcinia en manggis) is een groenblijvende boom uit de Clusiaceae-familie, net als zijn vruchten.
Het wordt ook de Koningin van het Thaise fruit genoemd. Deze vrucht 'draagt' ook een mooi kroontje of bloemetje aan de onder kant. Het aantal bloemblaadjes geeft aan hoeveel partjes er in het vruchtvlees van mangosteen zitten.
Men denkt dat de plant oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. Historici vermoeden dat de boom eeuwen geleden voor het eerst in Thailand of Birma werd gedomesticeerd. Tegenwoordig is Thailand de grootste producent en exporteur van mangosteen ter wereld. De vrucht wordt ook gekweekt in Zuid-Vietnam, Birma, Maleisië, Indonesië, Sri Lanka, Singapore en de Filipijnen.
In de jaren 1900 probeerde men in Californië en Florida (VS) dergelijke bomen te kweken, maar het klimaat ter plaatse bleek niet geschikt voor deze planten.
De mangosteen is ongeveer zo groot als een kleine perzik of middelgrote mandarijn (5-7 cm in diameter) en heeft een gladde, dichte, bordeauxrode schil. Binnenin is de vrucht verdeeld in verschillende partjes. Het vruchtvlees is wit en bevat verschillende platte zaden. Mangosteen heeft een uitgesproken zoetzure smaak met een vleugje lychee, perzik, aardbei, ananas en karamel. Het vruchtvlees is erg sappig en mals. De mangosteen rijpt van juni tot september, dat wil zeggen tijdens het tropische regenseizoen.
En wat bevat deze exotische vrucht:
- vitamines: bètacaroteen, B1, B2, B5, B6, C (ongeveer 12% van de aanbevolen dagelijkse inname);
- mineralen: kalium, calcium, magnesium, natrium, fosfor, ijzer, mangaan, zink;
- xanthonen;
- flavonoïden.
Voor volwassenen wordt aanbevolen om niet meer dan 3-4 stuks fruit per dag te eten.
Mangistan (vruchtvlees) wordt rauw gegeten. De pitten van deze vruchten zijn oneetbaar, evenals de schil. Maar men maakt thee van de schil want de meest bruikbare stoffen bevinden zich in de vruchtschil.
Als je toevallig een mangosteen tegenkomt - raad ik je aan om hem zeker te proberen!
Reactie schrijven