· 

Happy Tea Break: Karkade.

Karkade is een kruidenthee met een helderrode of bordeauxrode kleur en een zoetzure smaak, die gemaakt is van gedroogde schutbladen van Roselle of Soedanese roos (Lat. Hibiscus sabdariffa ).

Deze drank wordt ook wel rode thee of hibiscus genoemd. In verschillende landen wordt hibiscus op diverse manieren geserveerd - warm, gekoeld  of met kruiden (bijv. gember, kruidnagel, kaneel), honing en citroen. Deze kruidentheedrank is lekker zowel warm als gekoeld.

In Arabische landen wordt het veel gebruikt in de geneeskunde en wordt het beschouwd als een "remedie tegen alle ziekten".

De actieve componenten van hibiscus zijn flavonoïden, anthocyanen, antioxidanten, organische zuren zoals citroenzuur en  vitamine P.  Anthocyanen versterken de wanden van bloedvaten en reguleren  hun permeabiliteit (mate van doordringbaarheid), bevorderen de groei van nieuwe bloedvaten en verlagen de viscositeit van het bloed.
Hibiscus-afkooksel heeft krampstillende, diuretische, koortswerende werking, verlaagt het totale cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceridengehalte. Bij regelmatig consumeren verlaagt  het de bloeddruk.
Een aanrader bij het warme weer want karkade lest  de dorst goed!

 

De drank verhoogt het maagzuur en daarom is gecontra-indiceerd bij gastritis en maagzweren. Bovendien wordt aangeraden om deze drank voorzichtig te consumeren  voor mensen met lage bloeddruk (hypotensie), zwangere vrouwen en mensen die vatbaar zijn voor allergieën.

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0